Finca La Toronja

Wandelen in het prachtige natuurgebied bij de embalses Guadalhorce en El Caminito del Rey

Dit prachtige natuurgebied bereiken wij vanuit Coín - B&B Finca La Toronja met de wagen via de nieuwe stuk autoweg van de snelweg A-355 richting Málaga waar bij de verbinding met A-357 richting Ardales nemen. Na een klein half uur rijden bereiken we via de afrit Ardales de meren. Beneden aan de afrit nemen we de weg naar rechts richting “El caminito del Rey”. Naar links gaat het naar Ardales (een wit dorp tegen een bergflank).

Na enkele minuten rijden zien we reeds de prachtige meren van Ardales aan onze linker-kant liggen. Deze meren zijn de zomermaanden zeer populair bij de lokale bevolking maar ook zeer interessant voor de mensen die deze streek bezoeken omdat het een plaats is ver-koeling in de warme zomermaanden. Hier kan men aan zwemmen, kano varen, pedalo doen.

We rijden verder door richting “El Caminito del Rey” of koningspad. Bij richtingaa-nwijzing “El Restaurante Mirador” slaan we rechts af, nu rijden we omhoog tot aan de par-king boven na een vijfhonderd meter. Hier hebben we een prachtige zicht over het ganse natuurgebied. Liefhebbers van natuurfotografie kunnen hier van smullen.

Onze wandeling begint hier via een hefboom op een prachtig pad richting het pomphuis van de oude stuwdam. Deels onder onder de sparren en eucalyptusbomen wandelen we omhoog. Halverwege dit pad splits de weg rechts verder boven naar de top waar men na een halfuur wandelen ( privacy en stilte verzekert) genieten van de geuren van tym en ro-zemarijn weeral een prachtig zicht heeft op de Andalusische natuur. Van hier kan men de kloof of in de volksmond “Garganta del Chorro genoemd zien. Niet alleen de kloof ziet men maar ook de wereldberoemde “El Caminito del Rey” onder ons maar ook de vale gie-ren die zweven in de kloof. Na de afdaling terug naar de splitsing nemen we nu de weg naar links, deze daalt richting pomphuis. Na het wandelen door een tunnel (onder enkele grotwoningen) bereiken we nu de ingang naar de beroemde van mijnpad of “ El caminito del Rey”.

De wandeling via het vernieuwde pad duurt ongeveer een 3 uur. Op “youTube” staan er enkele mooie en spannende video’s. Hier aan het pomphuis heeft men de mogelijkheid terug te wandelen naar de wagen via 2 paden, de weg terug naar de tunnel en verder naar de parking. Ofwel de andere weg loopt langs de waterkant onder de schaduw van eucalyp-tusbomen tot de oude stuwdam “Conde de Guadalhorce”. Via een trap komen we boven aan de weg waar een stenen troon staat voor de koning Alfons XIII die in 1921 de stuwdam kwam inhuldigen. Langs de twee restaurants lopen we terug totdat we de aanwijzing zien van El Restaurante Mirador waar wij links afslaan richting wagen.

Deze wandeling is een voorbeeld van de prachtige natuur die Andalusië te bieden heeft, niet alleen qua fauna ( vale gieren, uilen, ijsvogels, zwaluwen, berggeiten, hazen,…) ook van de flora (sparren, eucalyptusbomen, kruiden zoals tym en rozemarijn). Dit gebied leent zich ook perfect tot ornithologische fotografie.

Hopelijk heeft deze kleine beschrijving van de wandeling een betere beeld gegeven wat de prachtige Andalusische natuur te bieden heeft.

Coín en omgeving

Finca La Toronja is gelegen op een zuidelijke heuvel , op 15 minuten wandelen van het oude centrum van Coín, met zijn leuke pleintjes, tapasbars en restaurants. Bij veel van onze gasten is Coín onbekend, vandaar dat we je in dit blog graag even meenemen door de omgeving.

Coín is belangrijk voor de regio

Coín is een klein stadje (24.000 inwoners), gelegen in de provincie Málaga, op 20 km van de kust. Strategisch gelegen tussen de witte dorpen, waaronder Monda, Guaro, Alozaina (Sierra de las Nieves), en de Guadalhorce vallei. De belangrijkheid van Coín weerspie-gelt zich in de aanwezigheid van middelbare scholen, een gerechtsgebouw, de brand-weer en een ziekenhuis.


Culturele hoogtepunten

Aan de belangrijkste culturele elementen van de stad zijn de invloeden van prechristelijk stedelijk weefsel na de Moorse invloeden duidelijk zichtbaar. Deze monumenten zijn ge-deeltelijk of volledig wettelijk beschermd.

In het oude centrum vind je o.a.:

  • de kerk en het klooster van ‘Santa María de la Encarnación’ (15de eeuw), gelegen op het gelijknamige plein. Deze kerk en dit klooster zijn op een voormalige moskee gebouwd en hebben de minaret hiervan behouden.
  • de kerk van ‘San Andrés y Hospital de la Caridad’. Deze kerk werd gebouwd op de Plaza de San Andrés en heeft een prachtige plafond.
  • de kerk van ‘San Juan Bautista’ (16de eeuw), gelegen op de Plaza José Bermúdez de la Rubin. Deze kerk heeft een prachtig barokretabel en mooie azule-jo’s (tegels), versierde kroonlijsten en hoekstenen.
  • de toren van het oude klooster van Trinitarios Calzados.

Buiten het centrum vind je ook verschillende monumenten, zoals:

  • overblijfselen van een Romeins aquaduct.
  • Cuevas Rupestres, gelegen aan de weg naar Marbella. Dit monumentale complex van grottenkloven is gedateerd tussen het einde van de 8e en de 10e eeuw, met behulp van een Mozarabische chronologie en volgens vergelijkende analyses met soortgelijke bouwwerken in onze omgeving. Dit complex is alleen open bij bijzon-dere gelegenheden, omdat dit complex op privéterrein ligt.

    Dit oudste monument van Coín heeft de bijzonderheid dat hij is opgegraven in de kalkstenen rots zelf, met vele esthetische en functionele details, zoals hoefijzer bogen, nissen, steunberen, gesimuleerde zadeldaken, een bank voor de liturgi-sche dienst, een triomfboog om het schip te scheiden, de pastorie van de kerk, verschillende soorten gewelven, ventilatiegalerijen en vluchtroutes.
  • Hermitage van Onze-Lieve-Vrouw van de Fuensanta. De hermitage, gelegen in een steile helling, kijkend naar de rivier de Pereila, is een van de mooiste plekken op het platteland van Coín. De primitieve hermitage van Nuestra Sra De Fuensan-ta dateert uit de 16e eeuw. De huidige is gebouwd in de 17e eeuw en onderging verschillende hervormingen in de loop van de tijd. Het interieur van de Hermitage is alleen in de maand mei te bezoeken, van 1 mei tot de eerste zondag in juni, wanneer de patroon op pelgrimstocht naar de kerk van San Juan gaat.


Actief en passief genieten van de natuur

De natuurlijke omgeving rond Coín is uniek, omdat het in de buurt ligt van de stranden van de Costa del Sol en het natuurpark van de Sierra de las Nieves. Daarnaast heeft Coin eigen natuurlijke juweeltjes, zoals het natuurreservaat Barranco Blanco, de rivier Rio Pereila of de dennenbossen van de Llanos del Nacimiento. Deze dennenbossen zijn, met zeven uitgestippelde routes, een mekka voor MTB’ers en wandelaars. Kortom, in Coín is voor ieder wat wils, of je nu passief of actief wilt genieten.

Finca La Toronja